Inspire great work

"A house in the Garden" : The interior design story of Segerstedthuset

A house in the garden. That’s how the concept for Segerstedthuset was put. Nestled in the Uppsala Botanic Gardens, the designers have created a beautiful harmony between the lush surrounding fauna and the vibrant interior of the building.

The Uppsala Botanic Gardens are a place of wonder, attracting upwards of 100,000 visitors a year. Originally built in 1787 on land donated by Sweden's King Gustav III, the garden has thrived for 230 years. Redeveloping land in the adjacent University campus, the idea for Segerstedthuset was born, to create a building that reflects fitted naturally into its surroundings, and reflected the beauty of the gardens.

Opened in 2017, The new building, designed by Danish architects 3XN, is home to more than 600 employees of Uppsala University. Previously nine separate locations scattered over town housed these workers. Bringing together various departments all under one roof improved communication and provided them with a welcoming and beautiful working environment.

oak staircase and natural interiors at Segerstedhuset

Interior Design

Working together, interior design firms Indicum & Input Interiör have created a modern workspace, full of light, colour and naturalistic elements to make it an inviting place to work for employees. The core of the building consists of a light open atrium with an eye catching oak staircase which joins together the various floors. A variety of different work zones can be found, from open plan office spaces, rooms designed for group collaboration and more secluded private work areas; quieter areas are located out in the wings, where there is less footfall. Clearly marked paths lead to social spaces including lounges, meeting rooms and coffee stations. 

Beautiful Oak staircase at Segerstedhuset

Over 400 RH Logic chairs were installed to the workspace, making it the primary workstation chair. Its credentials as a comfortable and human centred performance chair made it the natural choice for an environment which is all about providing the best for employees. 88 HÅG Capisco chairs complimented the RH Logic in more versatile work zones, paired with sit-stand desking in areas designed for multiple users throughout the day, utilising its ability to function well with minimal adjustments.

Yellow zones and HÅG Capisco at Segerstedhuset

Blue and grey zone and RH Logic at Segerstedhuset

Natural Colours

To tie in with the Botanic Gardens which surround the building, green tones were a central theme to the project styling, which included vertical gardens throughout the building and grass-like carpets. Further naturalistic elements included stone flooring and oak furniture & fittings, adding an aura of gravitas to reflect the profile of the university. The primary colours red, blue and yellow were also used on the furniture, floors and fixtures which not only add colour to the environment, but aid in navigation around the building.

Speaking about the overall design choices, Kristin Östberg of Indicum said; “It’s a triangular shaped house and many of the rooms have sharp angles. We decided to interpret that and take the concept further using geometric shapes in both the furniture and the textiles. At the same time, we knew that it’s difficult to orient yourself when angles aren’t square, as we’re used to. For this reason we used a lot of colour coding in the accent colours across various floors.”

Green Zone and RH Logic at Segerstedhuset

Green Zone and RH Logic at Segerstedhuset

Future Proof

An interesting design point is the buildings versatility when it comes to workspaces. Its current layout is by no means fixed, and without any renovation needed, it can be changed to a completely activity-based environment, should the need ever arise in the future, something Kristin has pointed out.

“If we want to work based on activity in the future, it will be possible to convert the layout without having to renovate the building. The workrooms can also act as meeting rooms and all communal spaces, such as cloakrooms, personal storage and the cafe, are already here. Put simply, the place is future-proof"

Download our new lookbook

Posted by

Richard Ferris on 10-Nov-2017 11:53:48

design

LATEST

Crafting modern treasures - Inside a London Jeweller's workshop

READ MORE

Milan Design Week 2019 - Preview

READ MORE

Revamp, Restyle, Reveal - The big reveal!

READ MORE

20 year old office chair receives complete makeover from Flokk experts

READ MORE

Norwegian university campus wins architectural prize for its sustainable & stylish design

READ MORE

The truth about chemicals in furniture

READ MORE
Flokk Designers Saturday